Viisaan syömisen asialla – syömisen kolme ässää

Kaiken maailman dieetit tulevat ja menevät, mutta ihminen se ei vain laihdu tai voi hyvin. Syömisestä on tullut monelle superfoodien maailmassa supersuorittamista, lihastreeneistä pakkomielle ja terveysintoilusta uskonto. Vaikka luonnollisuus ja aitous on nyt in ruokalautasella, on monen elämä luonnotonta stressaamista. Elämisen ilo katoaa, jos juostaan otsa rypyssä terveyden perässä. Kannattaa pysähtyä miettimään, onko tavoite ja suoritustapa itselle sopiva.

Ihminen on perimmiltään mukavuudenhaluinen, laiskakin. Trendiruokavalioiden suosio perustuukin juuri mahdollisuuteen saada nopeasti ja helposti tuloksia. Tosiasiassa aika kuluu ruoka-aineiden kanssa kikkaillessa ja siten syöminen jää pakostakin vähemmälle. Laihtuuhan siinä, jos tavoite on painonpudotus, terveysvaikutukset ovat sitten toinen juttu. Ihminen osaa myös valehdella itselleen erittäin sujuvasti. Rehellisyyttä pidetään hyveenä ja sitä odotetaan kanssakulkijoilta, mutta jostain syystä itselleen voi olla surutta epärehellinen. Söin vain pari pientä voileipää (todellisuudessa neljä plus juustohöylällä vetäistyt juustosiivut päälle). Tein reippaan tunnin lenkin (todellisuudessa puolen tunnin löntystelyhän sitä tuli tehtyä). Tykkään kasviksista ja ostan niitä paljon (todellisuudessa suurin osa menee biojätteisiin, kun en osaa niitä käyttää). Ja sitä rataa. Epärehellisyyden lisäksi ihminen tekee usein tiedostamattomia tekoja. Tietokonetta tuijottaessa kokonainen suklaalevy sujahtaa suuhun oikeastaan huomaamatta. Kun foliopaperi rapisee kädessä tyhjyyttään sitä huomaa, että oho – suklaa loppui. Ei ole oikeastaan tietoa miltä se maistui, nautinko vai en. Tuli vaan mätettyä. Tuntuuko tutulta?

Hyvinvoinnin kannalta on siis tärkeää, että on itselleen rehellinen elämäntapojensa suhteen. Valehteleminen stressaa ja stressihän ei ole hyväksi kenellekään. Pysähdy hetkeksi ja mieti. Mitä oikeasti syön, miksi syön ja miten syön? Viisas syöminen alkaa tästä. Oma kolmen ässän mottoni on, että syömisessä pitää olla silmä-, sormi – ja suutuntuma. Autan sinua sen hahmottamisessa, jos haluat. Ota rohkeasti yhteyttä!

Käsittelen jatkossa blogissani viisaan syömisen asioita.