Ravitsemuskosmetiikka kaunistaa sisältä käsin

Ravitsemuskosmetiikaksi voi kutsua ravintoa ja ravintolisiä, joiden tarkoituksena on tukea ja tehostaa ulkoisesti käytettävän luonnonkosmetiikan vaikutusta. Sisäiset ja ulkoiset kaunistajat toimivat tiiminä, joka auttaa luonnonmukaisen kauneutesi puhkeamista kukkaan.

”Ravitsemuskosmetiikaksi voi kutsua ravintoa ja ravintolisiä, joiden tarkoituksena on tukea ja tehostaa ulkoisesti käytettävän luonnonkosmetiikan vaikutusta.”

PALMUÖLJY ON UUSI TRANSRASVA

Kasvisvoittoinen ruokavalio on iholle suotuisa. Lisäksi tarvitaan laadukasta proteiinia ja etenkin hyviä rasvahappoja.  Kuiva iho tarvitsee sisäistä ja ulkoista kosteutta. Ihon kosteus lisääntyy, kun ruokavalioon lisätään hyviä rasvahappoja ja antioksidantteja kuten E-vitamiinia sekä flavonoideja. Huonojen hiilihydraattien – sokerin ja valkoisen vehnän – nauttimista kannattaa välttää. 

Myös rasvainen iho vaatii rasvaa, mutta vain laadukasta. Runsaan tyydyttyneen rasvan ja kovetettujen kasviöljyjyä sisältävien tuotteiden eli  transrasvojen välttäminen näkyy suotuisesti ihon kunnossa. Transrasvojen määrä elintarvikkeissa on vähentynyt, mutta palmuöljyn sen sijaan lisääntynyt. Palmuöljyn voikin sanoa olevan uusi transrasva. Vältä erityisesti palmuöljyä sisältäviä tuotteita, lue tuoteseloste ja karsi tuotteet ruokavaliostasi, joissa mainitaan palmu. 

”Palmuöljyn voikin sanoa olevan uusi transrasva.”

Suomalaiset käyttävät päivittäin runsaita määriä palmuöljyä tietämättään. Palmuöljyä löytyy esimerkiksi kasvirasvalevitteistä, kosmetiikasta sekä makeisista, eineksistä ja uppopaistetusta ruoasta.
Palmuöljyn tuotantoon liittyy merkittäviä ihmisoikeusriskejä ja ympäristövaikutuksia. Elintarvike- ja kosmetiikkateollisuus panostaakin kiitettävästi kestävän kehityksen mukaisesti tuotettuun palmuöljyyn ja ottaa siitä markkinoinnissa kaiken irti. Mutta. Kestävä kehitys ei muuta palmuöljyä laadultaan paremmaksi saati terveelliseksi. Palmuöljy on yhä mm. karsinogeeni eli se lisää tutkitusti syöpäriskiä.

Käytä siis vain aitoja rasvoja:

 • kylmäpuristettua neitsyt oliiviöljyä
 • kalaa
 • pähkinöitä, manteleita, siemeniä
 • avokadoa
 • voita kohtuudella
 • tee itse levitteesi; 100 g voita, 1 dl oliiviöljyä, 1 dl vettä – vatkaa kaikki sekaisin

”Kestävä kehitys ei muuta palmuöljyä laadultaan paremmaksi saati terveelliseksi. Palmuöljy on yhä mm. karsinogeeni eli se lisää tutkitusti syöpäriskiä.”

SPIRULIINALLA UV-SÄTEITÄ VASTAAN

Muista, että sinä voit itse vaikuttaa kehoosi ja kauneuteesi omilla valinnoillasi – mausta ja nautinnoista tinkimättä! Iho tarvitsee monia ravintoaineita voidakseen hyvin. Jopa 70 prosenttia ihon kunnosta on kiinni siitä, mitä syöt ja millaiset elintapasi ovat. Ihon kauhistuksia ravinneköyhän ravitsemuksen lisäksi ovat mm. krooninen stressi, tupakka, liiallinen auringonotto, liikkumattomuus, ilmansaasteet, mikromuovit ja kemikaalit.

Oli ihotyyppisi mitä tahansa, varaudu ajoissa auringon haittoja vastaan. Keväthanget heijastavat parhaillaan tehokkaasti auringon UV-säteitä. Pitkällinen oleskelu auringossa vanhentaa ihoa. Ultraviolettisäteily on takuuvarmaa ihon vanhentajaa. Iho on kehon suurin elin ja useimmiten näkyvillä, suojaa sitä sisältä ja ulkoa käsin. Sisäisesti nautittuna beetakaroteeni ja lykopeeni suojaavat tehokkaasti ihoa UV-säteilyltä.

Spirulina on ravitsemuskosmetiikkaa parhaimmillaan. Luonnollinen suoja auringon haittavaikutuksilta sisäisesti!

Spirulina-levä on ravitsemuskosmetiikasta hyvä esimerkki. Se on ihon luonnollinen ja tehokas aurinkosuoja runsaan beetakaroteeni- ja vitamiinipitoisuutensa ansiosta. Toisena syötävänä ravitsemuskosmetiikan helmenä voi mainita tomaatin.

Tomaatissa on runsaasti lykopeenia, joka puolestaan estää joitakin DNA- ja kollageenivaurioita. Lykopeeni on  voimakas antioksidantti, joka suojaa vapaiden radikaalien haittoja solutasolla. Lykopeeni antaa samanlaista suojaa vaaleaihoiselle aurinkoa vastaan kuin tummaihoinen saa luonnostaan ihonsa sisäisestä melaniinista.

Tomaatin kypsentäminen kylmäpuristetussa luomuoliiviöljyssä tehostaa lykopeenin imeytymistä tomaatin kuoresta kehon käyttöön. 

Miltä tuntuu seuraava ravitsemuskosmetiikan kotisovellutus.

 • Kuutioi pari tomaattia ja pieni punasipuli.
 • Kuumenna pari lusikallista hyvää kylmäpuristettua oliiviöljyä kasarissa. Lisää tomaatit ja sipulit, anna pehmetä.
 • Mausta basilikalla ja ripauksella suolaa.
 • Paahda leipäviipale ja lusikoi tomaattiseosta sen päälle runsaasti.
 • Istu, rauhoitu ja nauti.
 • Voiko kauneudenhoito olla enää maukkaampaa ja mukavampaa? 
Maku motivoi! Luonnonmukainen kauneudenhoito on ruokailoista tehty.