Breakfast – katkaise yöllinen paasto

Sana breakfast viittaa loistavasti siihen, että aamiainen katkaisee yöllisen paaston. Aamiainen herättelee kehon ja auttaa verensokerit vireystilaan. Jos päivän tärkein ateria jää väliin, verensokerit heilahtelevat herkästi koko loppupäivän.

Syöminen on pitkälti ennakointilaji. Aamiainen toimii väsymyksen ennaltaehkäisijänä.

MUTTA KUN EI MAISTU

Monella on ongelmana, että aamulla ruoka ei maistu. Ei hätää. Aamiaisen voi syödä parissa erässä. Aamulla vesilasi, aamutoimet ja hedelmä. Työpaikalla vaikkapa tuorepuuro. Helppo valmistaa ja maistuu mainiolta. Puuroa voi tehdä parin päivän annoksen, sillä se säilyy ja maku jopa paranee. Puuro on myös hyvä eväsruoka, jos tietää, että edessä on työpäivä ja kunnon ruokaa ei ole saatavilla – vaikkapa reissuhommissa tai metsäretkellä! Kokeile tätä:

Tuorepuuro

4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia
6 rkl speltti- tai kaurahiutaleita (ei pika)
3 rkl tattarihiutaleita
4 rkl kauraleseitä ja 1 rkl pellavansiemenrouhetta
4 dl marjasosetta
2 tl hunajaa ja 1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
Sekoita hiutaleet piimään ja laita yöksi jääkaappiin. Sekoita aamulla joukkoon marjat ja mausta.

VERENSOKERIN ARMOILLA

Säännölliset väsymystilan ja mielialan vaihtelut liittyvät useimmiten verensokeritason voimakkaisiin vaihteluihin. Tähän vaikuttaa puolestaan syöty ruoka ja juoma, eritoten makeat, sokeripitoiset ja tärkkelyspitoiset naposteltavat. Makeat välipalat lievittävät väsymystä hetkellisesti, mutta ne saavat verensokerin ja vireyden heilahtelemaan ylösalas. Elämä on yhtä vuoristorataa.

Verensokeritason vakaana pitäminen on yksi tärkeimmistä vireyden ja mielialan parantajista.

VERENSOKERI TASAISEKSI SYÖMÄLLÄ

Syö 5-6 pienehköä ateriaa päivän aikana. Älä ole syömättä pidempää aikaa kuin neljä tuntia. Muista, että jos et ole metsuri, niin älä syö metsurin annoksia, ne väsyttävät.  Sillä mitä ja miten syöt, on mieliallesi ja jakamiselle merkitystä. Verensokerin jyrkät heilahtelut voit välttää, kun suunnittelet  ruokavaliosi kunnolla.

”Muista, että jos et ole metsuri, älä syö metsurin annoksia, ne väsyttävät.”

Nyrkkisääntönä kannattaa muistaa, että mitä enemmän kuitua ja proteiinia sekä rasvaa syöt yhdessä tärkkelys- ja sokeripitoisten ruoka-aineiden kanssa, sitä hitaammin nämä vapauttavat sokeria elimistöösi. Muista syödä jokaisella aterialla siis proteiinia, kuituja ja hyviä rasvoja! Ne pitävät verensokerit tasaisena.

MENE MUNALLA TÖIHIN

Munakas on hyvä startti päivään. Vuosia sitten mainoksissa kehotettiin meitä suomalaisia menemään munalla töihin. Kolesterolihysteria teki kananmunasta syömäkelvottoman. Vaikka kananmuna pääsi ”pannasta” virallisestikin liki 25 vuotta sitten, moni karttaa kananmunan syömistä yhä, sen sisältämän kolesterolin takia. Täysin turhaan, sillä kanamuna on täydellistä syötävää. Proteiini imeytyy hyvin ja munan kolesterolista ei tarvitse huolehtia. Kananmuna pitää näläntunteen loitolla pitkään. Eli voit mennä jälleen munalla töihin!

VÄLTÄ ILTAPÄIVÄN HIILARIHIMO

Muista syödä iltapäivällä kunnollinen välipala, niin vältät sokerinhimon. Vesi virkistää eli lipittele vettä pitkin päivää.  Kun syöt säännöllisesti, kehosi muistuttaa lopulta sinua ruokahetkistä. Hedelmä, muutama pähkinä, maustamaton jogurtti ja kahvi – niillä jaksaa lähteä töistä harrastusten pariin. Päivällinen kannattaa jättää illemmaksi välimerentyyliin. Silloin on aikaa syödä hitaasti nautiskellen.

Iltapalaan kannattaa sisällyttää hiilihydraatteja, sillä ne väsyttävät oikeaan aikaan. Päivällä hiilihydraatteja kannattaakin tästä syystä nauttia kohtuudella. Nauti iltapala tunti ennen nukkumaanmenoa. Vanha kunnon iltapuuro on oikein sopiva uniruoka. Talvipakkasilla kuuma kaakao voi rauhoittaa untenmaille. Iltapalan jälkeen alkaa tärkeä yöllinen paasto, joka päättyy jälleen aamiaiseen.

Älä unohda syödä aamiaista! Kehosi kiittää.